totempaalOp het Jongensveld staat een bijzondere totempaal. Het is het meest centraal gelegen veld van Gilwell Ada's Hoeve en werd daarom vroeger gebruikt als verzamelplaats en hier werden dan ook de landelijke kampen en de landelijke Scoutingwedstrijden geopend. De totempaal is gebeeldhouwd door twee scouts uit Singapore, CHUNG Sai Hong en zijn broer HAN Kim Sen en werd in 1960 ter gelegenheid van de 3e lndaba geplaatst. De paal werd per schip naar Rotterdam aangevoerd en van daar met een vrachtauto met oplegger naar Ommen gebracht. De paal is 13,65 meter hoog.
De paal is voor het laatst in 2020 grondig geresatureerd. Toen zijn ook de horens weer geplaatst. Waarschijnlijk wel in een andere dan de originele vorm,want daar waren geen foto's meer van.

Chung is in 1973 en 1979 nog op Ada's Hoeve geweest en mailde in 2019 met de vraag of de totempaal er nog stond. Gelukkig konden we hem geruststellen. Het is nog steeds de trots van het terrein.
Naar aanleiding van dit contact mailde Chung, inmiddels 80 jaar, ons nog wat informatie en historische foto's.

De beginletters van de Engelse naam van de van bovenaf afgebeelde dieren vormen een spreuk.
ANTWOORD: Be Prepared (Weest paraat, het motto van Scouting indertijd); Bavian (Baviaan), Eagle (Adelaar), Porcupine (Stekelvarken) Rinoceros (Neushoorn), Emu (soort struisvogel), Panther (Panter), Anteater (Miereneter), Raindeer (Rendier),Elephant (Olifant), Dolphin (Dolfijn)

De foto's van boven naar beneden en van links naar rechts:
- De boom waar de paal van is gemaakt met beide broers ervoor. (De paal is gemaakt van de Tembusu boom, die groeit in Zuid Oost Azie. Het hout is zeer geschikt voor masten van boten vanwege de hardheid en veerkracht. ) 
- HAN Kim Sen aan het werk
- Chung aan het werk met een jonge toeschouwer
- Tijdens de Indaba, Chung rechts met HAN Kim Sen (met pet)
- Foto tijdens de Indaba (uit krantenbericht)
- Chung en zijn vrouw bezoeken Ada's Hoeve in 1973 

totempaal foto 13totempaal foto 13totempaal foto 13totempaal foto 13totempaal foto 13totempaal foto 13