In Ommen zijn nog twee kampeerterreinen waar je als scout terecht kunt: Scouting Labelterrein Eerde en kampeerterrein Zeesserveld. Scouting Kampeerterrein Eerde heeft eigen beheerders waar je een overnachting kunt regelen. Het gebruik van het Zeesserveld regelen we vanuit Gilwell Ada’s Hoeve. Als je op Gilwell Ada's Hoeve kampeert is het mogelijk om zonder bijkomende kosten een nachtje op Zeesserveld te kamperen. Ideaal voor groepen die graag een meerdaagse hike willen lopen.

labelterrein eerdeEerde

Dit kampeeerterrein ligt ten zuiden van Ommen aan de weg naar Den Ham op een mooi landgoed aan het riviertje de Regge. Eerde heeft verschillende kampeervelden. Er zijn weinig voorzieningen.

Zeesserveld 5Zeesserveld

Het kampeerterrein Zeesserveld is niet meer dan een veldje in het bos. Er zijn geen voorzieningen. Het terrein is geen eigendom van Scouting Nederland. Het Zeesserveld is te vinden op het RD coördinaat 227100-502300.  Gebruik hiervoor de topografische kaart 22C (1:25000) of 22W (1:50000) van de Topografische Dienst Kadaster. Het GPS coördinaat is 52.503013, 6.448673. Een topografische kaart met de locatie van Zeesserveld is tegen een borgprijs te lenen bij de receptie van Gilwell Ada's Hoeve.

Staatsbosbeheer verhuurt het terrein onder strenge bepalingen aan Gilwell Ada's Hoeve. Wij vertrouwen erop, dat de daar kamperende groepen ervoor zorgen dat we het terrein kunnen blijven gebruiken. Je kunt er met maximaal 25 personen overnachten.

Meld je voor dat je gaat overnachten altijd aan bij de Receptie van Gilwell Ada's Hoeve, dan kunnen zij je voorzien van de benodigde informatie om te mogen kamperen op het Zeesserveld.

Tijdens de zomervakantieperiode kun je een overnachting reserveren. Buiten deze periode kun je de reservering regelen via de kampstaf.

Zeesserveld reserveren

Naast het Scouting Labelterrein Eerde en het Zeesserveld zijn in de omgeving van Ada’s Hoeve nog meer mogelijkheden om met je groep te overnachten tijdens een meerdaagse hike o.i.d. We hebben een aantal locaties voor je op een rijtje gezet zodat jullie zelf contact kunnen opnemen, de mogelijkheden kunnen bespreken en eventueel een reservering plaatsen.

Landgoed Vilsteren

Landgoed Vilsteren biedt aan groepen de mogelijkheid ouderwets primitief te kamperen. Er is geen sanitair, wel een waterpomp. Het kampeerterrein ligt in het bos aan de rand van de heide en moet vooraf besproken worden.

Scouting Azoele

Tussen Den Ham en Vroomshoop biedt Scouting Azoelen aan scoutinggroepen de mogelijkheid hun clubgebouw  te huren. Op het terrein bij het clubgebouw kan ook gekampeerd worden.

Huysmangroep III

In de omgeving van Heino staat een eenvoudige blokhut van de Huysmangroep III. Er kan binnen overnacht worden, maar ook rondom het gebouw zijn volop mogelijkheden om te kamperen.

Stanley Groep Hardenberg

In het gemeentebos van Hardenberg biedt de Stanley Groep de mogelijkheid hun blokhut te huren. Er is slaapgelegenheid voor maximaal 40 personen.

Scoutingterrein Vlierbelten

Bij buurtschap Varsen ligt de Vlierbelten, een kleinschalig primitief scoutingterrein waarvan gebruik gemaakt kan worden door het doen van een klus op het terrein of voor een vooraf afgesproken gift.

Boerderijcampingen

Kleine groepen zijn soms ook welkom voor een overnachting tijdens een hike op een boerderijcamping. Aan de noordkant van de Vecht zijn bijvoorbeeld Boerencamping Het Varsenerveld en Boerderijcamping ’t Slag een goede optie om te informeren naar de mogelijkheden.

Als je natuur zoekt dan ben je op Gilwell Ada's Hoeve aan het goede adres. Rondom Ommen liggen veel prachtige bossen en andere natuurgebieden. Ondanks dat er in de zomermaanden veel toeristen op af komen, blijft het er door de enorme oppervlakte lekker rustig.

Varsenerveld en Landgoed Junne

Deze gebieden liggen ten oosten van Ommen, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van de Vecht. Wil je richting Mariënberg wandelen of fietsen dan zijn deze gebieden een aanrader. Als je de Vecht oversteekt bij de stuw van Junne, kom je ook door het schilderachtige dorpje Junne.

Boswachterij Ommen en Beerzerveld

Meer naar het zuidoosten vind je uitgestreekte bosgebieden waarin je nog het gevoel kunt krijgen niet meer in de bewoonde wereld te zijn. Dichtbij Ommen vind je de Besthmenerberg met de uitzichttoren (aanrader!) en het prachtig openluchttheater. Oostelijk daarvan bevinden zich stille vennetjes en prachtige zandverstuivingen, waarvan Sahara de grootste is.

Eerde

Eerde is een prachtig gevarieerd landgoed. Het huidige kasteel is gebouwd rond 1715 in opdracht van baron Van Pallandt. Daarvoor stond er al een versterkt huis van waaruit roofridders door de omgeving struinden. Vanaf begin 1913 woonde Philip Van Pallandt in het kasteel. Het was deze man die in 1923 het kamperen op Gilwell Ada's Hoeve (toen ook een deel van het landgoed) mogelijk maakte. In het kasteel en de bijgebouwen is tegenwoordig de 'Internationale School Eerde' gevestigd.

Steile Oever

Naast het kasteelligt het natuurgebied de Steile Oever en het vlakbij gelegen Bezoekerscentrum Ommen. Ook het meer oostelijk gelegen Eerder Achterbroek is het bewandelen waard: een prachtig Saksisch Hoevenlandschap.

Landgoedcentrum Vilsteren

Midden in het centrum van het karakteristieke dorp Vilsteren ligt het landgoedcentrum Vilsteren, gevestigd in Erve Borrink. Het ideale startpunt van een bezoek aan landgoed Vilsteren. Ook is er een landgoedwinkel met streekproducten, wandelroutes, ansichtkaarten e.d. 

Sallandse Heuvelrug

De oorsprong van dit heuvelachtig natuurgebied ligt in de voorlaatste ijstijd. Meer dan 150.000 jaar geleden schoven grote ijsgletsjers vanaf de Noordpool door Europa en duwden daarbij de grond voor zich uit. Zo ontstonden de heuvels die je in dit deel van Nederland vindt. Op de Lemelerberg en Archemerberg zijn veel wandelroutes uitgezet. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Wil je meer informatie over de natuurgebieden, kijk dan eens op de volgende websites:

OmmermarsAan de rand van de kern van Ommen en begrensd door de Vecht, het Ommerkanaal en de Varsenerdijk ligt het gebied de Ommermars. Ooit een gemeenschappelijke weide waar tegen vergoeding vee geweid kon worden. Nu een prachtig gebied met een natuurlijk speelterrein, struingebied met glooiende stuifduinen, een waterpartij en een moerasgebied. In het noordelijke deel van het terrein staat het ontdekken van natuur voor jong en oud centraal met een focus op natuur en water. In het zuidelijk deel is ruimte voor natuur en biodiversiteit en in het westelijk deel kan de bezoeker zelf de natuur ontdekken en bewonderen.

Op internet vind je talloze wandel- en fietsroutes. Sommige kun je zo downloaden, andere kun je kopen bij een boekhandel of de VVV. Kijk eens rond en ontdek, dat Gilwell Ada's Hoeve ook heel gunstig ligt als overnachtingsplaats voor een meerdaagse tocht. Enkele tips:

 

familiefiets 2014Geen zin in hiken, maar lijkt een dagje fietsen wel aantrekkelijk? Hieronder staat een adres waar je in Ommen fietsen kunt huren. Voorkom teleurstelling. Reserveer tijdig!

 

Kanoverhuur

NuNature kano Kano’s zijn niet alleen te huur op Ada’s Hoeve zelf, maar ook in en rond Ommen zijn op meerdere plaatsen kano’s te huur:

NuNature

NuNature is een outdoorpark op Ommerland. Zij bieden verschillende outdoor activiteiten. Naast klimmen en paintballen, waarvoor op vertoon van de scouting pas speciale scouting tarieven voor kampeerders op Ada’s Hoeve gelden, kun je er ook terecht voor boogschieten, bosgolf en het verkennen van de omgeving met een E-Chopper of E-bike.

Outdoor Ommen

Op het terrein van Outdoor Ommen bij de Nieuwe Brug aan de Regge kun je diverse outdoor activiteiten uitvoeren, zoals de klim- en klauterbaan, de tokkel- of de hoogtebaan. De spidertoren is maar liefst 8,5 meter hoog. Je werkt je hierin per 85 cm omhoog door de 'spinnenwebben'. Ook kun je er terecht voor kanoverhuur, boogschieten etc. Kanos’ worden afgeleverd op bijna elke gewenste plek.

Zwemmen

de oldemeijer hardenbergGilwell Ada's Hoeve ligt aan de Vecht. Daar kun je prima in zwemmen.

Zwemmen in ander natuurzwemwater kan natuurlijk ook. Tussen Hardenberg en Ommen vind je recreatieplas 'De Oldemeijer'. Dit is een grote vijver van zo'n drie hectare met zandstrandjes en een eiland in het midden. Prima geschikt voor activiteiten, maar in het hoogseizoen soms erg druk.

In Ommen zijn er twee zwembaden: het openluchtbad De Olde Vechte (speciaal scoutingtarief voor scoutinggroepen) en het overdekte zwembad De Carrousel.

In Ommen zijn twee musea die een bezoek meer dan waard zijn. Het Tinnen Figuren Museum en het Historisch Museum Ommen.

Tinnen Figuren Museum

De Stichting Nationaal Tinnen Figuren Museum is op 25 januari 1985 opgericht en sinds 10 mei van dat jaar is het museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis aan de Markt in Ommen. Meer dan 200.000 met veel liefde en vakmanschap beschilderde kleine tinnen figuurtjes staan opgesteld in prachtige diorama’s. Ieder jaar is er een wisseltentoonstelling, waarbij al diverse thema's met tinnen figuren zijn uitgebeeld.

Historisch Museum Ommen

Het Historisch Museum Ommen is in 1952 ontstaan, onder de naam Oudheidkamer Ommen. Zoals zoveel musea is ook dit museum ontstaan uit een particulier initiatief. Enkele Ommer inwoners staken de koppen samen en besloten dat het hoog tijd werd dat er in Ommen een Oudheidkamer zou komen. Belangrijkste doelstelling van het voorlopig opgerichte comité was het verzamelen, bewaren en exposeren van het cultuurbezit van Ommen. Aanvankelijk beperkte men zich tot verzamelen en bewaren. Expositieruimte kwam er pas in 1964. In dit jaar stelt de gemeente Ommen de houtzaagmolen (daterend uit 1824) aan Den Oordt beschikbaar. In 1969 werd het Tolhuis, dat in de vorige eeuw dienst deed aan de weg tussen Ommen en Den Ham, afgebroken en in originele staat weer opgebouwd naast de molen. Een prima oplossing voor het nijpende ruimtegebrek. In 2021 is een nieuw Historisch museum gebouwd. Hierin bevinden zich nu het Streekmuseum Museum Ommen, Toeristisch informatiepunt (TIP) en het Historisch archief.

Erve Vechtdal/Koe safari

Op Erve Vechtdal kan je onder andere een koe safari reserveren. Je gaat met een tractor met huifwagen door het natuurgebied van Staatsbosbeheer. Hier leven en grazen het Brandrode Vechtdal rund. Je leert over de dieren, het gebied en het moderne boerenbedrijf.

Kaasboerderij Heileuver

Op Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte wordt nog op de ambachtelijke wijze boerenkaas gemaakt. Jarenlange ervaring en oude familie recepten staan borg voor een bijzondere smaak. Op het erf vind je een boerderijwinkel met alle kazen en streekproducten. Een leuk uitje voor alle leeftijden! Gedurende de zomermaanden worden er ook rondleidingen verzorgd. Het is ook mogelijk met groepen op excursie te komen. Hiervoor graag vooraf telefonisch contact opnemen.

Kinderboerderij Ommen

Op het landgoed Het Laer, op loopafstand van Ada’s Hoeve, ligt kinderboerderij Ommen. De kinderboerderij is gratis toegankelijk en 7 dagen per week geopend.

Manege Laarbrug

Op een steenworp afstand van Gilwell Ada's Hoeve vind je Manege Laarbrug. De gemoedelijke familiemanege biedt mogelijkheden voor een ritje te paard of een huifkartocht. Er zijn ook verschillende arrangementen mogelijk, waarbij bijvoorbeeld een combinatie met een kanotocht kan worden gemaakt. Ook kan een pannenkoek toe worden gegeten in het eigen restaurant.

Pitch & Put

Aan de rand van Lemele vind je een kleine 18-holes golfbaan: Pitch & Put Lemele Dit is een baan om Iers golf te spelen. Van de afslag tot de vlag varieert de lengte van de holes tussen de 30 en 70 meter. Door deze kleine afstanden is het spel geschikt voor bijna alle leeftijden.

Pretparken

Gilwell Ada's Hoeve ligt relatief vlakbij twee grote pretparken: Avonturenpark Hellendoorn en Ponypark Slagharen.

Speeltuinen

Dichterbij liggen twee kleinere kinderspeeltuinen waar kabouters en welpen zich prima kunnen vermaken: Speeltuin De Nieuwe Brug en Speeltuin Madrid Bij beide speeltuinen is een klein café-restaurant / snackbar, zodat ook die combinatie te maken is. Overigens lenen beide speeltuinen zich prima als start- dan wel eindpunt voor een hike!

Bij regenachtig weer of als je energie kwijt wil kom je naar speelparadijs Octo4all. Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen klimmen, klauteren, glijden en spelen.

Ommer Bissingh

De volgende tip is het meest dichtbij huis. Ga je in de zomervakantie naar Gilwell Ada's Hoeve? Kijk dan zeker op de website van de Ommer Bissingh. Al honderden jaren wordt in Ommen jaarlijks de Bissingh gehouden. Deze jaarmarkt is de laatste decennia uitgegroeid tot een groot meerdaags evenement met een kermis, veel muziek, thema-activiteiten, demonstraties en natuurlijk een vlooienmarkt. Elk jaar komen er duizenden mensen uit de regio op deze jaarmarkt af. Zeker het overwegen waard als je de deelnemers aan je kamp een dagdeel vrijaf wil geven!

Scooterverhuur

Verken de mooiste plekken van het Vechtdal per scooter.

Escape Room Vechtdal

Aan boord van schip Semper Avanti probeer je binnen 60 minuten veilig de dichtstbijzijnde haven te bereiken.

Vliegermuseum Ommen

Een overzicht van ruim 100 jaar vliegergeschiedenis vind je in het vliegermuseum.
Rondleiding en workshops op afspraak.