Iplaatsen van de totem-1n de zomer van 1960 werd ter gelegenheid van 50 jaar verkennen in Nederland in Ommen de derde Wereld-Indaba gehouden. De uitgebreide voorbereidingen voor dit kamp vonden hum klimax in de week voor de opening. Een groot aantal voortrekkers en leiders van op de terreinen werkzaam onder leiding van de legendarische oubaas Beekes. Op het Jongensveld was reeds aangekomen een gigantische totempaal, zorgvuldig verpakt in veel jute die gemaakt was door twee scouts uit Singapore.

plaatsen van de totem 2De paal werd uitgepakt en de twee makers ervan, die in het werkkamp waren, legden er nog even de laatste hand aan om tijdens het transport ontstane kleine beschadigingen weg te werken. In de jaartallen van de afgebeelde Wereld Jamborees en Wereld Indaba's ontdekte ik twee vergissingen: de Wereldjamboreen in Oostenrijk (insigne pijlpunt plus maultrommel) was niet in 1952, maar in 1951 gehouden. De eerste Wereld-Indaba in Gilwell Park Engeland (insigne: bijl plus hakblok) was niet in ---- gehouden (ik weet niet zeker welk jaa revrd vermeld) maar in 1952. Oudbaas Beekes, de beheerder van het NPV- padvindersmuseum ging twijfelen of ik gelijk had, maar Hopman Kloot van het Nationaal Hoofdkwartier gaf mij gelijk. De twee makers van de totem hebben de twee fouten keurig hersteld en de fout zou niet terug te vinden zijn, ware het niet dat de volgorde van de diverse insignes niet klopt: De eerste Indaba zit op de verkeerde plaats, want dat konden de kundige totem-makers uit Singapore niet wijzigen.
Bijgaand een tweetal foto's van het opzetten van de paal. Het gat konden we niet dieper krijger dan ongeveer 1 1/2 meter. De paal is eerst wat omhoog gewrikt en met vaten ondersteund. Vervolgens is er een paal vertikaal bi jde voet van de totem gezet en via die paal is de totem rechtop gekomen. Daarbij was ieders hulp nodig, zodat er geen kans was daarvan ook foto's te maken. Op de foto is (in donkere trui en lange broek) nog een der makers te zien achter Hopmal Wijnmaalen, de toenmalige beheerder van Aa's Hoeve. De tweede foto toont ( de lange) Oubaas Beekes die aanwijzigen geeft voor het opzetten.

Jan H. van der Steen.
Groepsleider Houtkampgroep
Leiderdorp