gah das - kleinAlle medewerk(st)ers krijgen na hun proefperiode de das van Gilwell Ada's Hoeve. (Dat is niet dezelfde als de Gilwell das. Die krijg je pas als je de Gilwell Cursus succesvol hebt afgesloten.)

De Gilwell Ada's Hoeve das is gemaakt van tartan stof met in de punt de badge van Gilwell Ada’s Hoeve.

De kleuren zijn afkomstig van de Schotse clan Kerr.

Deze Kerr familie is al bekend uit de 12 eeuw en stamt mogelijk af van de Vikingen. De clan kwam in 1066 met Willem de Veroveraar mee uit Frankrijk naar Engeland. De naam komt voort uit het Oud-Noorse 'kjrr' of ‘kjrr’, wat betekent 'moeras bewoner'. Zij woonden dan ook vooral in het moerasgebied rond de Schotse grens. De familie stamt af van twee broers, Ralph en John, die rond 1330 in Jedburgh woonden. Ze bouwden een invloedrijke positie op door pure kracht en vasthoudendheid. In Schotland staat de clan bekend als loyaal maar oorlogszuchtig. Ze vochten onder hun leider, Sir Andrew Kerr, in de Slag bij Flodden Field in 1513, naast koning James IV tegen de Engelsen. Tijdens de verdediging van een van hun Border kastelen, werd gezegd dat de belegeraars dachten dat Kerrs werden geholpen door de 'duivel zelf', zo woest vochten ze. Ze bezaten twee kastelen aan de grens met Engeland. Deze Schotse familie en leefde vooral in Roxburgshire, Ayershire en Aberdeenshire in het noorden van Schotland. De naam komt van ciar, Gaelic voor ‘donker gekleurd’ maar zou ook ‘kracht’ kunnen betekenen. Dit slaat dan op de vechtlustigheid van de clan in vroeger dagen. Zij vochten vaak mee in oorlogen en veldslagen.
In de 15e en 16e eeuw steunden zij het Schotse koningshuis en ontvingen daarvoor titels en grote stukken grond.
In de slag bij Culloden (1746) stonden ze aan de zijde van Engeland.
De Clan Kerr heeft twee erkende tartans, (Kerr Modern) en Kerr (jacht). Er zijn vier clan takken, Kerr van Cessford, Kerr van Ferniehirst, Kerr van Linton en Kerr van Kersland.

Meer lezen over de Kerr clan? Zie Clan Kerr (Wikipedia) én Ferniehirst Castle Home of the Kerrs, Castles Scotland, UK.