natuurwerkdagOp 3 november vindt de voor de 12e keer Natuurwerkdag plaats. Op het terrein van Buitencentrum Gilwell Ada's Hoeve zullen de volgende werkzaamheden plaatsvinden:

 • Bosonderhoud;
 • Paden vrijmaken van overhangende takken;
 • De kampeervelden ontdoen van takken.

Tijdens de werkdag zullen we naast de werkzaamheden een korte excursie over het terrein verzorgen.

Meedoen, kijk hier voor meer informatie!

 

IMG 4407

Het was een mooie zonnige, maar wel koude dag. Een echte winterse winterwerkdag dus. We pleegden vandaag bosonderhoud (zagen, kloven, opruimen) en hebben een kabel ingegraven voor internet naar het Jamboreehuis. 

Heb je ook zin om op Gilwell Ada's Hoeve te komen klussen?
Zaterdag 26 januari is er weer een winterwerkdag.

Bekijk de foto's in het fotoboek 'winterwerkdagen'

 

wifidekkinglogowifiVanaf oktober 2012 kunt u bij ons draadloos internetten. De Wi-Fi zone omvat het gehele Jongensveld, receptie en parkeerplaats ter plaatse van de boerderij. Tevens is in en rondom het Jamboreehuis ook WIFI beschikbaar.

De inlogcode is te verkrijgen via de receptie, en u kunt gedurende uw verblijf gebruik maken van draadloos internet.

 

Kerstkaart 2012

 

DSC02750 1624955hElk jaar worden er weer in de herfstvakantie Pooltochten gehouden voor Scouts uit de Regio Overijsselse Vechtstreek. Traditiegetrouw worden de Pooltochten gestart vanaf de Ada's Hoeve in Ommen. Bij de Pooltochten worden er 6 verschillende hikes georganiseerd. Er is een duidelijke opbouw in de hikes: de A-hike is voor jonge scouts met weinig hike-ervaring. De F-hike is een pittige tocht voor de doorgewinterde, wat oudere en meer ervaren scouts.

Lees meer op de website van de Pooltochten!

 

Er zijn natuurlijk heel veel (oud) scouts die een mooie tijd hebben beleefd op Gilwell Ada's Hoeve. En regelmatig komen we ze op ons terrein tegen om wat 'nostalgie te snuiven'.

Zo kreeg ik onlangs een dergelijk verzoek van Bauke Terpstra uit Emst.

Bauke had Aart van Soest, een oud mede leider en ex beroepskracht van Scouting Nederland, op bezoek en samen wilden ze graag nog eens op Ada's Hoeve rondwandelen. Omdat ik toch op Ada's Hoeve was, heb ik hen aangeboden om een rondleiding te geven over het terrein.

Capture new site GAH 09042012Buitencentrum Gilwell Ada's Hoeve heeft een nieuwe website. December 2011 zijn we gestart met de ontwikkeling, nu zijn we zover dat de website online gaat. De ontwikkeling gaat echter door! In de toekomst komt het historisch archief online en zal het internationale gedeelte van de website verder worden uitgebouwd.

Wat is er nieuw:

 • Integratie met social media (Facebook en Twitter).
 • Uitgebreide download area (voor gasten als medewerkers Gilwell Ada's Hoeve).
 • Internationaal gedeelte (Engels en Duits).
 • Mijn Ada's Hoeve (voor medewerkers Gilwell Ada's Hoeve).

 

Natuurwerkdag2012Op zaterdag 3 november was er weer de landelijke natuurwerkdag.

Op Ada's Hoeve is er geklust door 12 personen van Scouting de Tubanten uit Almelo en leerlingen van het Vechtdalcollege uit Dedemsvaart. Ze hebben onder leiding van Matthijs Wubbolts prunus gezaagd in de bosrand aan de oostzijde langs de Zwolseweg. De dag begon droog maar eindigde met regen. Er is een boel werk verzet en het was een geslaagde dag!

Jarco, Joppe, Jurgen, Amber, Niels, Rick, Leontien, Mathijs, Kevin, Joep, Lennard, Mathijs allemaal hartelijk dank voor jullie inzet!

 

logo KISCOp 14 mei 2012 zijn de wij, de wekelijkse vrijwilligers van Ada’s hoeve, benaderd door Jenneke Slomp voor een zaagweek (12 tot 18 of 19 tot 27 mei) in Kandersteg.

Moderne versie van mikadoIn Kandersteg is het Kandersteg International Scouting Centre (KISC) gevestigd. Reden voor de uitnodiging was dat er een storm had gewoed over het KISC-terrein. De intentie was dat zijdelings aan de Dutch Work Party (DWP) een extra inzet zou worden gecreëerd zodat het terrein van KISC op tijd gereed zou zijn (bomen ruimen en terrein egaliseren) voor het seizoen.

karel 02Zaterdag 29 september is onverwacht onze oud beheerder Karel Budde overleden. Na een val in zijn woning in Heerenveen is hij onwel geworden en vrij snel daarna overleden.

Karel is woensdag 3 oktober in het bijzijn van familie en veel (scouting) vrienden gecremeerd. Hij is 81 jaar geworden. Karel en Marty Budde volgden in 1971 Henk Wijnmalen op als beheerders van Ada's Hoeve. Zij starten met een groepje dat in het zomerseizoen als kampstaf hielp. Karel en Marty bleven beheerder tot september 1993. Marty overleed in 2004.

DSC 0058We hebben twee nieuwe fietsen gewonnen bij de Postcode loterij! We hebben ze omgedoopt tot de "kampstaf fiets".Stevige robuuste fietsen met frisse kleuren. Een lage instap en brede banden maken ze uitermate geschikt voor terrein- en toiletrondes. Op de fiets zit een rekje om spullen mee te nemen en verlichting. Heel veel plezier ermee!

DSC 0047  DSC 0048  DSC 0051

 

Jan Prenger kampvuurdeken 1 Jan Prenger kampvuurdeken 2Het is een deken met veel badges die getuigen van een veelheid aan scouting belevenissen, hier enkele data op een rijtje:

1958 - Jan kwam als verkenner voor het eerst op Ada's Hoeve kamperen, in de tijd van Henk Wijnmaalen.
1963 - Deelnemer Wereld Jamboree Griekenland
1964 - Nationale Jamboree Suriname, 25 jaar scouting in Suriname
1970 - Jongensstad Gilwell Ada's Hoeve
1975 - Wereld Jamboree Noorwegen - Staflid troep 6
1995 - Wereld Jamboree Dronten - Hoofd subcamp Gemini

Bedankt Jan! We zullen de deken een mooi plekje geven in het stafhuis en af en toe even gebruiken tijdens een kampvuur.

 

 

Sorry, you have not enough rights to view this image.De machines staan klaar; de materialen liggen gereed. Zand, pijpen, rioleringsbuizen....

Vanaf 19 maart bezetten genie-eenheden van Defensie zeven dagen lang, vierentwintig uur per dag het terrein van Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen. Zij rukken met groot materieel uit om het kampeerterrein en de parkeerplaats onder handen te nemen.Het vernieuwen van de kampvuurkuil is mede mogelijk gemaak door: logo wijma

Sorry, you have not enough rights to view this image.We kijken terug op een zeer geslaagde inzet van de genie in maart. Er is veel werk verzet en het resultaat mag er zijn. Omdat ons wensenlijstje langer was dan wat de genie in die week in maart kon verzetten komen ze in de week van 2 tot en met 6 juli terug.

De genie gaat voor ons de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 • De achter parkeerplaats wordt op een aantal punten verbeterd en worden de duikers onder de in- en uitrit hersteld omdat er verzakking is opgetreden;
 • De doorrit van Gulden Roede naar Klein Duivenbos wordt verhoogd, door de nieuwe sloot te verlengen en een duiker aan te brengen, zodat dit lage terreindeel hoger komt te liggen en de waterafvoer verbetert;
 • Het terrein van Hoek van Ruys wordt grondig aangepakt: het wordt geëgaliseerd en wordt op afschot gelegd, zodat overtollig water wegstroomt naar in de buurt aanwezige poelen. Het lage deel van Westhoek wordt opgevuld met zand, zodat over enige tijd de kampeeroppervlakte groter wordt. Ook Renbaan B wordt aangepakt, om te kijken of er een betere waterhuishouding kan worden gerealiseerd en het terrein minder drassig wordt;
 • De duiker tussen Meppel en 2e Leidersveld wordt vervangen en het straatwerk bij het toiletgebouw (Zwarte Doos) wordt anders neergelegd, zodat de inloop minder zand en modder met zich meebrengt.

We realiseren ons dat de werkzaamheden plaatsvinden op een moment dat er ook kampeerders verblijven op Ada's Hoeve. We gaan de werkzaamheden zodanig plannen dat de overlast tot een minimum wordt beperkt.

Onderstaand een aantal links met een impressie van de werkzaamheden in maart!

Het vernieuwen van de kampvuurkuil is mede mogelijk gemaakt door: logo wijma

 

DSC 0129Na de succesvolle inzet van de genie, medio maart zijn ze begin juli teruggekomen om een aantal nieuwe projecten voor ons uit te voeren. De genie eenheid heeft op Gulden Roede een bivak ingericht en dat was ook de locatie waar al het materieel centraal werd neergezet. Vanuit de verschillende invalswegen naar Ommen was dit niet te missen!

Gedurende de week heeft de genie een aantal werkzaamheden verricht waaronder het verbeteren van de in- en uitritten van de achter parkeerplaats, het aanbrengen van extra puingranulaat op de achter P , verlengen van de sloot en aanbrengen van een extra duiker op Gulden Roede om het afvoer van overtollig water te verbeteren en het verbeteren van de verharding voor het toiletgebouw bij het veld ‘Hoek van Ruys’. De duiker tussen Meppel en het 2e Leidersveld is hersteld en er werd bestrating en grind aangebracht rond de schapenschuur.toen kwam donderdagmiddag het noodweer waarbij de genie alle werkzaamheden moest staken.. Het was niet meer verantwoord om met de zware machines nog op het terrein werkzaamheden te verrichten.

logo FSEN eurojam2013200px-EJ2013 logoVan 4 tot en met 9 augustus 2013 zijn wij gastheer voor de EuroJam 2013! Dit evenement wordt iedere 4 jaar georganiseerd door de Federatie Scouting Europa Nederland.

De verwachting is dat er circa 600 scouts komen, o.a. uit België, Polen, Italië, Duitsland, Litouwen, Spanje, Engeland en Nederland. In de komende nieuwsbrieven meer!

Eurojam 2013 Ommen
Website Eurojam 2013

 

RTEmagicC subcamps 01.PNG

Van 28 juli tot en met 7 augustus zijn wij gastheer voor DSL 2012. Wat is DSL 2012?

De DSL is een kamp waar Duitse Scouts zich voor kunnen opgeven. Zeg maar, een soort Nationale Jamboree. De verwachting is dat er ruim 600 deelnemers mee doen. Ons terrein is verdeeld in zes subkampen: Westberg, Gouda, Maasdammer, Friesekaas, Boerenkaas en Edamer. Daarnaast is er een centraal middenterrein waar tal van activiteiten zullen plaatsvinden.

We doen uiteraard ons best om de veiligheid optimaal te houden. Zo zijn deze winter alle bomen langs velden en paden bekeken en waar nodig opgesnoeid. Maar de natuur blijft onvoorspelbaar. Als goed kampeerder let je natuurlijk wel op waar je je tent neerzet. Kijk voor een mooie plek niet alleen naar de grond, maar ook naar boven. Zet je tent niet onder een boom met dood hout. Er kan wel eens een tak vallen!

Dood hout leeft

Het zal je opvallen dat het bos op Gilwell Ada’s Hoeve niet wordt opgeruimd. We doen dat omdat dood hout belangrijk is voor het bos. Dat liggende – en staande - dode hout zit vol leven. Behalve schimmels en bacteriën zijn allerlei insecten de bewoners van het dode hout. Met z’n allen zorgen ze voor de afbraak van het dode hout en zijn meteen weer voedsel voor andere bosbewoners, zoals vogels. Het dode hout wordt door schimmels weer omgezet in voedingsstoffen, die weer worden opgenomen door levende planten. De één z’n dood………

 

h1 homeDe provider waar wij onze website hosten heeft ons vandaag in de Spotlight gezet.

"Protagonist is trots op haar diversiteit in klanten en de websites die op de servers geplaatst worden. Elke week richt Protagonist haar schijnwerpers op één van haar 20.000 klanten, en geeft deze een plek in  de spotlight. Deze week stellen wij u graag voor aan Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve."

kettingzaagcup 1Bij deze 2e editie van de Kettingzaag cup werden vaardigheden getest met betrekking tot het hanteren van de kettingzaag. Zo moest de ketting worden gewisseld, een schijf gezaagd en een snelheidsbaan worden afgelegd.

Aan het eind van deze proeven behaalde Ard de eerste plaats. Een mooie prestatie, waaruit blijkt dat ook je op Ada's Hoeve ook veel ervaring kunt opdoen.

 

kettingzaagcup 6 kettingzaagcup 7 kettingzaagcup 5

logo nldoetOp 16 en 17 maart 2012 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land, NL DOET; de grootste vrijwilligersactie van Nederland.
NL DOET zet de vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. In 2011 waren 250.000 Nederlanders actief.
Ada's Hoeve doet ook mee met deze actie op zaterdag 17 maart. Dit is tevens een winterwerkdag.
Het is een mooie manier om extra klussen uit te voeren, nieuwe vrijwilligers te krijgen en Ada's Hoeve onder de aandacht te brengen.
Wij hopen uiteraard op veel belangstelling.

NL Doet in Ommen..