logo KISCOp 14 mei 2012 zijn de wij, de wekelijkse vrijwilligers van Ada’s hoeve, benaderd door Jenneke Slomp voor een zaagweek (12 tot 18 of 19 tot 27 mei) in Kandersteg.

Moderne versie van mikadoIn Kandersteg is het Kandersteg International Scouting Centre (KISC) gevestigd. Reden voor de uitnodiging was dat er een storm had gewoed over het KISC-terrein. De intentie was dat zijdelings aan de Dutch Work Party (DWP) een extra inzet zou worden gecreëerd zodat het terrein van KISC op tijd gereed zou zijn (bomen ruimen en terrein egaliseren) voor het seizoen.

Overzicht van gemeterde stammen die gekloofd wordenNa afstemming zijn Jacco van der Wees en ik, Klaas van de Belt, de tweede week naar Kandersteg gereisd. Jacco was een paar dagen eerder vertrokken en ging ook een paar dagen eerder terug naar Nederland. Er was veel schade op het labelterrein zelf maar ook in het bijbehorend bosgebied ten Noorden van het labelterrein.

Om te beginnen is het gebied van het KISC prachtig. Inderdaad waren veel bomen omgewaaid. Een deel van de omgevallen bomen waren al verwijderd door de steunverleners in de week ervoor. Ook hebben leden van de scoutinggroep Hattem goed huisgehouden. Wij hebben ons, als zagers, voornamelijk beziggehouden met het ‘uitkleden’ en meteren van de stammen. De meters worden gebruikt voor de interne verwarming in een aantal gebouwen van het KISC. De onlangs aangeleerde vaardigheden van het kettingzagen heb ik daar kunnen beoefenen. Na een aantal dagen hebben we ons meer en meer gefocust op het calamiteitzagen. Spanning van omgevallen bomen halen, hangers verwijderen en doorgangen maken. De overige vrijwilligers hebben zich bezig gehouden met kloven en het stapelen van gekloofd hout in de opslag en opruimen van de velden en herstellen van de, door de storm vernielde, omheining.

KlettersteigAls toetje bestond de mogelijkheid om nog te genieten van de prachtige omgeving. Uiteindelijk is besloten om de ‘klettersteig’ te doen en aansluitend door te wandelen naar een berghut, in de buurt van het ontspringen van de Kander, om daar te overnachten. Zonder stromend water en elektriciteit genieten van de bergtop en het mooie weer. Sneeuw koken om water te krijgen en ‘s avonds bij kaarslicht genieten van een natje en een droogje met sterke scouting verhalen. Voor mij, een niet rasechte scout maar wel wat gewend, een geweldige ervaring.

Wat mij vooral is opgevallen is de gemoedelijke sfeer en respect voor elkaar tijdens de werkzaamheden. De entourage en verzorging van het KISC, door de pinkies, zijn iets om met veel plezier op terug te kijken.

Voor bijzonderheden over het KISC verwijs ik je graag naar: http://kisc.ch.

Kijk hier voor de foto's.

Klaas van de Belt