Zaagcursus GAH teamlabelterreinenIn het weekend van 21 november jl. heeft op Gilwell Ada's Hoeve de basis zaagcursus plaats gevonden,  georganiseerd door het Team Labelterreinen. In twee dagen zijn de basisvaardigheden van het onderhoud van de motorzaag en het gebruik aan bod gekomen. Er was een goede mix tussen de theorie en de praktijk. Tijdens de praktijk-delen is er lichte velling gedaan van enkele bomen.
 
Tijdens dit weekend werd de catering geheel verzorgd door de stam van de Adelbertusgroep uit Heemskerk (de stam van de groep van Arno, Henk en Marianne) Een aantal van de stamleden deed mee aan de cursus en hebben zich aangemeld als klusser op Gilwell Ada’s Hoeve. Heb jij ook interesse om als klusser aan de slag te gaan, meld je dan aan via deze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

IMG-20150411-WA0004Vanaf nu kunnen we er niet meer omheen. De Koeksegeul op Gilwell Ada’s Hoeve is een feit. De aannemer is deze week begonnen met het ontgraven van het eerste profiel. Het zand wat daarbij vrij komt wordt gebruikt om Renbaan B op te hogen, de rest wordt tot het najaar in een depot geplaatst op Gulde Roede. Dit wordt gedaan om zo min mogelijk schade te maken aan het terrein zo kort voor het kampeer seizoen.

IMG-20150411-WA0003
IMG-20150411-WA0001

 

dscf2136Op het kampeerterrein van Ada’s Hoeve zijn er dit weekend de regionale Scouting wedstrijden. Van alle groepen uit de regio is een afvaardiging aanwezig.

De Scouts, in de leeftijd van 11-14 jaar, laten in groepjes zien wat ze allemaal kunnen. Het gaat hierbij om kamperen, EHBO, tochten lopen, koken en samenwerking.

Het groepje welke dit weekend wint mag door naar de landelijke Scouting wedstrijden. De wedstrijden worden elk jaar gehouden.

Bron: RondOmmen.nl / Robert Bril

 

11264052 834157479965838 8242583809686305391 nEen maand geleden hebben wij het Nederlandse WJ contigent weer te gast gehad op Ada’s Hoeve. Het was een groot feest. De opening op was een spetterende lasershow met beats die tot ver in Ommen te horen waren. Het was vanuit onze rol een feest om met deze club mensen te werken. Alles tot in de puntjes voorbereid is het een geoliede machine die 1000 man op ons terrein liet oefenen voor het echte werk in Japan. Het was ook een feest om te zien, horen en voelen hoe de scouts van het contingent zich voorbereiden op de reis van hun leven. Dit zijn toch wel de kersen op de taart wat betreft gasten op Ada’s Hoeve. Het is ook fantastisch om te horen dat, als het aan deze contingentsstaf ligt ze over vier jaar gewoon weer terugkomen om op Ada’s Hoeve een feestje te bouwen. Een mooier compliment kunnen wij als terrein niet krijgen.

Het was ook feest voor het eerste scouting echtpaar dat op Ada’s Hoeve getrouwd is. Niet alleen het feest, maar de officiële ceremonie is hier onder de totempaal gehouden. En waarom Ada’s Hoeve: daar hebben deze twee mensen elkaar ontmoet natuurlijk, tijdens het voorbereiden op hun Jamboree acht jaar geleden.

En het wordt nog een feest de komende maanden. De eerste drie weken van de zomervakantie is als vanouds vol met Nederlandse Scouts die lekker op zomerkamp komen. Maar de weken daarna, dan is er een, bijna geheim feest van internationale groepen die allemaal naar Ada’s Hoeve komen. Duitsers, Engelsen, Schotten, Oostenrijkers en Fransen; je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om een internationaal kamp te ervaren. Je vraagt je af waar de Nederlanders zijn die hierin mee doen. Dat zullen in ieder geval de kampstaf zijn die dan lekker op Ada’s Hoeve is. En uiteraard doen wij ook mee. Wij gaan er een mooi feest van maken.

Ivor en Daphne

 

adashoeve ruit logofull 72dpiWe staan aan de start een nieuw kampeerseizoen. De eerste gasten zijn al geweest, de Pooltochten zijn begonnen met de eerste voorbereidingen en de eerste kampstafweekendjes (compleet met barbecue en kampvuur) zijn achter de rug! Het wordt een jaar van nieuwigheden. Nieuwe beheerders, veel nieuwe kampstaf, nieuwe coördinator activiteiten, nieuwe coördinator scoutshop, nieuwe secretaris en een nieuwe penningmeester. Met twee aanmelding voor de functie van SCENES coördinator durven wij wel te stellen dat wij dit jaar ook die functie gaan invullen. Gelukkig heeft het beheerteam Hans nog als geheugen voor de beheerszaken!

Natuurlijk heeft de kampstaf al gezien dat er een nieuw reserveringssysteem is. Het is altijd spannend als zoiets ingevoerd wordt. Gelukkig zijn er geen serieuze knelpunten naar boven gekomen. De snelheid en het gemak waarmee de kampstaf werken met het nieuwe systeem heeft opgepakt tijdens de kampstafdag, is een teken dat het helemaal goed komt met het nieuwe systeem.

Op het terrein gaat ook veel gebeuren. De nevengeul van de Vecht wordt veel eerder aangelegd dan wij verwachtten (zie verderop het stuk daarover). Berry is al heel druk bezig met het begin van een hersteltraject voor veel van de velden. Het moet ook eindelijk het jaar worden waarin wij het eerste SCENES terrein van Nederland worden.

Met al die nieuwigheid gaan wij met zijn allen aan de slag om te doen waar wij al jaren heel erg goed in zijn: scouts uit binnen- en buitenland een fantastische plek geven om te kamperen. Veel plezier het komend seizoen op Ada’s Hoeve.

Ivor & Daphne

 

SCENES01Afgelopen week ontvingen wij post uit Maleisië! Wij zijn het eerste Scoutingterrein in Nederland die SCENES gecertificeerd is. Vanaf nu mogen wij ons Scout Centre of Excellence for Nature and Environment (ofwel SCENES) noemen. In het najaar vind er een formeel moment plaats waarbij het certificaat zal worden ondertekend door ons en Scouting Nederland.

SCENES is ontwikkeld in 1990 als een initiatief van the World Organization of the Scout Movement (WOSM). Op dit moment zijn er wereldwijd 22 SCENES centra.

Kijk hier voor meer informatie over SCENES en ons beheerbeleid duurzaam kamperen.

 

DSC 0781 RondOmmen 900 x 598Ivor Cleine en Daphne Koopmans zijn sinds een goed half jaar de beheerders van Scoutingterrein Ada's Hoeve aan de Zwolseweg in Ommen en het bevalt ze daar uitstekend. Via het vrijwilligerswerk dat ze daar al deden kenden ze de vorige beheerders en hoorden ze dat er een nieuw vrijwilligerspaar gezocht werd.

Ze bleken veel gemeen te hebben met hen en voelden er wel voor om hun taken over te nemen. "Toch neem je zo'n beslissing niet zomaar. We hadden in het zuiden van het land een koophuis en allebei een goede baan. Maar voor ons was het wel 'nu of nooit'," zegt Ivor.

Toen ze in augustus met hun werk begonnen was het druk, zeg maar heel druk. Hoogseizoen. Heel anders dan de werkzaamheden in de winter. Alhoewel er dan geen gasten zijn, moet er toch veel gebeuren. Administratie, reserveringen aannemen, onderhoud van gebouwen, gereedschappen en terrein, begrotingen maken en nu bijvoorbeeld gesprekken voeren met het waterschap over de aanleg van de nevengeul van de Vecht, die over het terrein komt, en met de buurman over grondruil. Ivor: "Het heeft alles weg van het runnen van een eigen bedrijf."

Bruiloft GAH 29052015Op 29 mei is dit koppel getrouwd op Gilwell Ada's Hoeve.  Ze hebben niet alleen hun bruiloft hier gevierd maar ook elkaar het officiële  Ja-woord gegeven op het Jongensveld. Een unieke gebeurtenis. De bruidegom had bovendien een bruidssuite gebouwd in een boom op kampeerveld Groningen.  De gasten sliepen op "de camping" ( Bloemendaal, Klein Duivenbos...), de receptie en het diner waren in een hele grote tent die op het voorterrein was geplaatst en het feest in het Jamboreehuis.

 

Boslust vellen beuk op LaarmanshoekVanaf november tot medio april loopt de Boslust School uit Ommen weer stage op Gilwell Ada's Hoeve. De leerlingen komen onder begeleiding van een leerkracht in twee blokken stage lopen op de maandagochtend.
 
De stage werkzaamheden die ze voor de wintermaanden gaan doen, zijn het aanbrengen van een houtwal langs de Zwolseweg van Laarmanshoek richting de receptie. Ook word er prunus bestreden en worden er lichte zaagwerkzaamheden uitgevoerd. In de lente zullen de stage werkzaamheden meer bestaan uit lichte maaiwerkzaamheden, het opruimen van zwerfvuil en klein onderhoud aan de kampvuurplekjes.
 
 Op de foto de leerlingen na het vellen van een beuk op Laarmanshoek.

 

zwembad Olde VechteScoutinggroepen die deze zomer bij Gilwell Ada’s Hoeve verblijven krijgen maar liefst 50% groepskorting op de entree van openluchtbad Olde Vechte in Ommen. Hiermee kun je met jouw groep voor slechts €2,- per persoon komen zwemmen! Openluchtbad Olde Vechte ligt op loopafstand van Gilwell Ada’s Hoeve. Een verfrissende duik, flink wat meters maken, van de glijbaan of relaxen in de ligweide? Het kan allemaal bij het openluchtbad Olde Vechte!

Een groepskortingskaart is voor de leiding verkrijgbaar bij de receptie van Gilwell Ada’s Hoeve en deze is geldig tot en met 30 augustus 2015. Reserveren is niet nodig.

 

afbreken boom_GAH.1JPGAfgelopen 10 en 11 februari hebben cursisten van de opleiding boomverzorging/treeworker een aantal 35 meter hoge polulieren klimmend afgebroken op de Ada's hoeve.

Het klimmend afbreken van bomen met afvangtechnieken is het laatste, zwaarste en meest spectaculaire onderdeel van de opleiding boomverzorging van AOC de Groene Welle.

Boomverzorgers klimmen als er geen hoogwerker gebruikt kan worden door bijvoorbeeld ruimtegebrek of om bodem te beschermen.

Kijk hier voor een compilatie met uitleg hoe de populieren zijn afgebroken.

 

Vandaag zijn op het kampeerterrein Ada’s Hoeve 750 Scouts en 250 vrijwilligers aangekomen. Ze hebben een bijzondere missie: Over een paar maand gaan ze allemaal naar Japan.

contigentsweekend wj2015GAHIn Japan wordt de Wereld Jamboree gehouden waar al deze 1000 deelnemers naar toe gaan. Zij gaan Nederland vertegenwoordigen tussen de 30.000 andere Scouts welke van de hele wereld bij elkaar komen. De 750 Scouts gaan meerdere weken naar Japan toe om een unieke ervaring mee te maken en de 250 Nederlandse vrijwilligers gaan zich inzetten om dit kamp mogelijk te maken.

Het programma van dit weekend, het contingentskamp, bestaat enerzijds uit de laatste voorbereidingen voor de reis en het verblijf in Japan, waarbij de nadruk ligt op culturele verschillen en uitwisseling. Anderzijds is er ruimte voor kennismaking met de andere deelnemers uit Nederland en het samen aangaan van buitensport- en samenwerkingsuitdagingen. Ook is er tijd voor een feestje en een spectaculaire opening en sluiting. Na dit weekend is iedereen klaar om naar Japan te vertrekken en zijn de voorbereidingen afgerond.

Ada’s Hoeve is een uitstekende locatie voor een grote bijeenkomst als deze. Ada’s Hoeve beschikt over 25 ruime velden. Het zijn kampeervelden welke in het grote bos van 45 hectare ligt, met afwisselend natuurgebied met uiteraard bij elke plek een eigen kampvuurplaats. Het kamp duurt tot en met zondag.

Bron: RondOmmen.nl / Robert Bril