In Scouts Info van april is onze nieuwe website beoordeeld met een 7. De adviezen zijn uiteraard direct uitgevoerd.
scoutsinfo artikel

 

Open monumentendag 2009Tijdens Open Monumentendag van 12 september kon een wandeling worden gemaakt over Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve. Tijdens de wandeling maakten de deelnemers via informatiebordjes kennis met het terrein. Er werden marshmellows gemaakt boven een houtvuurtje en koffie/thee gedronken. De wandeling maakte ook deel uit van de wandel-fietsroute van de Stichting Open Monumentendag Ommen langs allerlei monumenten die aan Baron van Pallandt herinneren.

De komst van Scouting naar Ommen heeft de basis gelegd voor de toeristische ontwikkeling van de stad. Al sinds 1915 kamperen scouts op het landgoed van Baron van Pallandt. Gilwell Ada’s Hoeve werd door hem in 1923 als trainingscentrum voor de toenmalige padvinderij ingericht. Sindsdien heeft menige scout op het terrein in Ommen gekampeerd tijdens een kamp of een evenement. Een tastbare herinnering is de meer dan 13 meter hoge totempaal op het Jongensveld, een geschenk van de Boy-Scouts van Singapore. De receptie en magazijn zijn in 1955 gebouwd met de opbrengst van de actie ‘een heitje voor een karweitje’. De voetstap van Baden Powell is voor elke bezoeker reden om zijn voet even te passen. En zo zijn er meer historische elementen op dit terrein. Het terrein wordt geheel beheerd door vrijwilligers. Naast kampeerterrein heeft het gebied ook een hoge natuurwaarde. Vele oude bomen en oude rivierduintjes langs de Vecht maken het terrein uniek.

Tegenwoordig kamperen er nog steeds Scouting groepen uit binnen- en buitenland. Hoewel er al bijna 85 jaar wordt gekampeerd, past Ada’s Hoeve zich aan de tijd aan en innoveert waar nodig. Onlangs is de boerderij (voormalig tolhuis en gemeentelijk monument) langs de Zwolseweg gerenoveerd. Ook de gebouwen voor huisvesting van vrijwilligers, ontvangst van de kampeerders en de opslag van materialen zijn gemoderniseerd. De komende weken volgt volledige herbouw van de oude Sallandse schuur bij de ingang. Met deze aanpassingen wil Ada’s Hoeve het terrein aantrekkelijk houden voor vrijwilligers en de mogelijkheden verbeteren voor jongeren om in (inter)nationaal verband met elkaar en met de natuur in contact te laten komen.

Dit project is mede gefinancierd door de Gemeente Ommen, de provincie Overijssel en De Europese Unie in het kader van het Europese Plattelands Ontwikkelings Programma.

 

De nieuwbouw van diverse gebouwen is volgens plan verlopen. De verbouwing van de boerderij is gereed. Begin april kon de kampstaf voor het eerst gebruik maken van het stafhuis. De nieuwe kapschuur voor de trekker, karren en andere werktuigen is gereed. Het magazijn/receptie is van een geheel nieuwe buitenwand voorzien. Ook is isolatie aangebracht waardoor we niet alleen op kosten en op het milieu besparen maar ook nog eens comfortabeler kunnen werken. En dat na ruim 50 jaar dat het oude magazijn dienst heeft gedaan.

Tijdens het kampeerseizoen liggen de werkzaamheden stil en is alle bouwmateriaal opgeruimd. Na het kampeerseizoen volgt nog één bouwklus: de schapenschuur bij de ingang. Na de zomervakantie worden de werkzaamheden voor de entree gestart. Hiervoor is inmiddels een werkgroepje gevormd die de voorbereidingen doet.

GAH 30-7-2009 -300px
Stafhuis en Receptie

trekkerschuur 21-3-2009-300px
Trekkerschuur op 21 maart 2009

nieuwbouw receptie-300px
Receptie

nieuwbouw trekkerschuur 300px
Nieuwe trekkerschuur

gah werk 7-3-2009 00023-350px
Stafhuis en Trekkerschuur op 21 februari 2009

stafhuis-21-3-2009-300px
Stafhuis beschikbaar voor inrichting


leader-europa logo "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland". Dit project is gefinancierd door de EU, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen.
 

Monumentale schuur Gilwell Ada's HoeveDe Sallandse schuur bij de ingang van Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolscheweg is geheel gerenoveerd. De schuur was dermate bouwvallig geworden dat hij op instorten stond. Dankzij een subsidie van Gemeente, Provincie en Europese Unie kon de schuur in de oorspronkelijke stijl worden vernieuwd. Hiermee zijn de renovatieactiviteiten aan de gebouwen op Ada’s Hoeve afgerond. De komende maanden zal de entree worden aangepakt.

De renovatie maakt deel uit van het project ‘Ontmoeten en doen op Gilwell Ada’s Hoeve’. Dit project wordt mede gefinancierd vanuit Leader, het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, de provincie Overijssel en de gemeente Ommen. Via dit project wordt een betere accommodatie gerealiseerd voor de ruim 50 vrijwilligers die op Ada’s Hoeve actief zijn.

Begin volgend jaar zal het project feestelijk worden afgerond.

Zie ook artikel in de Stentor

leader-europa logo"Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland". Dit project is gefinancierd door de EU, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen.

 

Gilwell Ada's Hoeve ontving - naast de midwinterhoornblazers - tijdens de Nieuwjaarswandeling 2009 van het Natuurinformatiecentrum Ommen zo'n honderd wandelaars die een kijkje kwamen nemen op het scouting kampeerterrein. Middels informatiebordjes, fotopanelen en praatjes met de medewerkers van Gilwell Ada's Hoeve maakten de wandelaars kennis met dit prachtige Scouting kampeerterrein dat al 85 jaar in Ommen scouts van over de hele wereld trekt. Een geslaagde samenwerking met het Natuurinformatiecentrum Ommen.

Zo'n driehonderd scouts uit de wijde omgeving hiken 23 en 24 oktober op en rond Ada's Hoeve in Ommen. De scouts van 11 tot en met 17 jaar doen dit onder de vlag van de Pooltochten, een activiteit van de scoutingregio Overijsselse Vechtstreek. Dit jaar alweer voor de 38e keer. Ze lopen puzzeltochten, slapen buiten, varen op vlotten, zwemmen over riviertjes, koken op houtvuur. De scouts starten woensdagavond vanaf het scoutingterrein Ada's Hoeve te Ommen om daar vrijdagavond weer terug te keren. De jongsten slapen daar elke avond terwijl de ouderen elders in de bossen of bij een boer op het erf in tent, bivak of hangmat de nacht doorbrengen.
De 'hikes' staan elk jaar in het teken van het thema 'Mijn tent is top'. Daarom wordt er extra lekker gekookt en is de hulp ingeroepen van het themateam van 'Herman den Blijker'. Maar hoe maak je iets bijzonders in aluminiumfolie op houtvuur. De scouts gaan het ontdekken. De deelnemers komen uit Zwolle, Kampen, Emmeloord, Dalfsen, Rijssen, Hattem, Hardenberg, Rijssen, Heino, Dedemsvaart, Hasselt, Ommen, Zwartsluis

 

Linde in de krantLinde Jonker, de op 1 januari geboren dochter van onze beheerders Ard en Yfke staat nu al in de krant. Natuurlijk meteen een mooie gelegenheid om wat informatie over Gilwell Ada's Hoeve voor de omwonenden te geven.
{phocadownload view=file|id=111|text=Linde Jonker eerste baby van 2009|target=s}

 

2009-07 - DZ kamp -  MG 7534-1-300pxAl sinds 1923 organiseert de studentenstam De Delftse Zwervers een kamp voor schoolkinderen uit Den Haag. Sinds eind jaren ’60 gaan er kinderen mee van basisscholen voor speciaal onderwijs uit achterstandswijken zoals de Schilderswijk in Den Haag. Deze kinderen groeien vaak op in een sociaal achtergestelde situatie en kennen meestal naast leerproblemen ook opvoedingsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Voor deze kinderen is het een ongekende ervaring om hun dagelijkse leefwereld in de stad in te wisselen voor het kamperen in de bosrijke omgeving van Ommen. Daar bouwen de Zwervers ieder jaar in de vroege zomer op een groot kampeerveld een tentenkamp op. Vier of vijf dagen lang kamperen de kinderen daar, en spelen ze op het veld en in de bossen.

Meer foto's op hun weblog.
2009-07 - DZ kamp -  MG 7535-300px