Open monumentendag 2009Tijdens Open Monumentendag van 12 september kon een wandeling worden gemaakt over Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve. Tijdens de wandeling maakten de deelnemers via informatiebordjes kennis met het terrein. Er werden marshmellows gemaakt boven een houtvuurtje en koffie/thee gedronken. De wandeling maakte ook deel uit van de wandel-fietsroute van de Stichting Open Monumentendag Ommen langs allerlei monumenten die aan Baron van Pallandt herinneren.

De komst van Scouting naar Ommen heeft de basis gelegd voor de toeristische ontwikkeling van de stad. Al sinds 1915 kamperen scouts op het landgoed van Baron van Pallandt. Gilwell Ada’s Hoeve werd door hem in 1923 als trainingscentrum voor de toenmalige padvinderij ingericht. Sindsdien heeft menige scout op het terrein in Ommen gekampeerd tijdens een kamp of een evenement. Een tastbare herinnering is de meer dan 13 meter hoge totempaal op het Jongensveld, een geschenk van de Boy-Scouts van Singapore. De receptie en magazijn zijn in 1955 gebouwd met de opbrengst van de actie ‘een heitje voor een karweitje’. De voetstap van Baden Powell is voor elke bezoeker reden om zijn voet even te passen. En zo zijn er meer historische elementen op dit terrein. Het terrein wordt geheel beheerd door vrijwilligers. Naast kampeerterrein heeft het gebied ook een hoge natuurwaarde. Vele oude bomen en oude rivierduintjes langs de Vecht maken het terrein uniek.

Tegenwoordig kamperen er nog steeds Scouting groepen uit binnen- en buitenland. Hoewel er al bijna 85 jaar wordt gekampeerd, past Ada’s Hoeve zich aan de tijd aan en innoveert waar nodig. Onlangs is de boerderij (voormalig tolhuis en gemeentelijk monument) langs de Zwolseweg gerenoveerd. Ook de gebouwen voor huisvesting van vrijwilligers, ontvangst van de kampeerders en de opslag van materialen zijn gemoderniseerd. De komende weken volgt volledige herbouw van de oude Sallandse schuur bij de ingang. Met deze aanpassingen wil Ada’s Hoeve het terrein aantrekkelijk houden voor vrijwilligers en de mogelijkheden verbeteren voor jongeren om in (inter)nationaal verband met elkaar en met de natuur in contact te laten komen.

Dit project is mede gefinancierd door de Gemeente Ommen, de provincie Overijssel en De Europese Unie in het kader van het Europese Plattelands Ontwikkelings Programma.