wwdag-350pxZin in een dagje klussen op Scouting Buitencentrum Gilwell Ada's Hoeve te Ommen en er dan gelijk maar een gezellige dag van maken. Kom dan eens langs op de winterwerkdagen. Lekker klussen in het bos. Er zijn klussen voor iedereen, zwaar en licht, zoals zaagwerk, hout kloven of opruimen, timmerwerk, schilderwerk.

We verzamelen om 10 uur en gebruiken tussen de middag ook gezamenlijk een ZELF MEEGENOMEN LUNCH. Omstreeks 17.00 uur stoppen we en zijn we heerlijk bezig geweest in de natuur. En... meestal nog goed voor je conditie ook.

 

Tijdens de winterwerkdagen van november en december is het voorterrein leeggemaakt. Inmiddels wordt er met groot materiaal gewerkt aan de nieuwe parkeerplaats. Er komt een nieuwe ingang ten westen van de boerderij. Het autoverkeer en het voetganger/fietsverkeer wordt geheel gescheiden wat de veiligheid ten goede komt. Er komt een 'kiss & ride' strook en nieuwe opslag voor materialen en karren. Het voorterrein wordt omgebouwd tot een prachtige ontmoetingsplek.
Je moet al goed kijken om te zien hoe het ook alweer was. Het streven is om begin 2010 alles te hebben afgerond.
Gilwell Ada's Hoeve in de sneeuw
leader-europa logo

 

Uit: De Stentor
Door Alwin Kuiken. maandag 12 april 2010

P1100508-300pxScoutingterrein Gilwell Ada's Hoeve, het grootste van Nederland, werd zaterdag na een flinke opknapbeurt heropend. De oude beheerder en de dochters van baron Van Pallandt knikten goedkeurend. Hun vader schonk het in 1925 aan de padvinderij. Als Karel Budde (79) de woonkamer van de opgeknapte dienstwoning - onderdeel van scoutingterrein Ada's Hoeve - binnenloopt, komt het verleden tot leven. De boomlange Budde, nu woonachtig in Heerenveen, was van 1971 tot 1993 de beheerder van het 45 hectare grote klauter- en kampeerterrein. Zijn voormalige achtertuin aan de Overijsselse Vecht (tot 1925 onderdeel van landgoed Eerde) werd de afgelopen twee jaar voor 500.000 euro opgeknapt. Een nieuw stafhuis verrees, opslagruimtes werden vernieuwd en ook de oude dienstwoning (bouwjaar 1853) van Budde kreeg een beurt. De fundering werd vernieuwd, de dakspanten opgekrikt. Veel veranderde, maar de houten vloer bleef hetzelfde. "In 1971 met mijn vrouw en twee dochters bij de firma Bruynzeel gekocht", glundert Budde. "Ze zeiden: 'Wij geven u 15 jaar'. En zie nu." Het leven aan de Vecht werd onderdeel van zijn systeem. De luchten van vuur, de geur van brandend hout, de oude beheerder denkt er nog graag aan terug. "Wist u dat alleen al op dit terrein 120 soorten vogels leven? Je hebt hier alleen al zeven soorten kraaien." Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Ard Jonker (36). Samen met zijn vrouw Yfke van der Vet (35) beheert hij het terrein sinds 2006. De kraaien, die had hij al eens gehoord. In het kader van de opknapbeurt woonde hij van december 2008 tot maart 2009 in het stafhuisje. Bij de aanblik van het opgeknapte terrein knikken de zussen Erin Oudshoorn-Van Pallandt en Irthe André de la Porte-Van Pallandt, zelf ooit kort, maar fanatiek lid van de padvinderij, goedkeurend. Zo had vader het bedoeld. Als Oudshoorn-Van Pallandt samen met dochter Machteld en beheerder Ard in een golfkarretje het terrein verkennen, blijkt dat de tijden veranderd zijn. Even lijkt StarWars uitgeweken naar Ommen. Het blijken LARP-ers (Live Action RolePlaying, red.) van Games-N-Stuff uit Zwolle. Tijdens zomerkampen zijn ze met 600 man, vandaag met een klein groepje. Als Machteld, de kleindochter van de in 1979 overleden baron, ternauwernood ontsnapt aan een emmer water, merkt ze op dat de tijden toch hetzelfde zijn. Ze kijkt één van de scouts van de Van Pallandt Groep uit Ommen even boos aan, maar moet dan lachen. "Jongens blijven toch altijd jongens."

 

nieuws-2010-hostScouting in Nederland bestaat in 2010 100 jaar. De scouts houden daartoe begin augustus een groot jubileumkamp, de JubJam100.
Voor zo’n groot kamp waar 12000 scouts en 1500 medewerkers worden verwacht, is veiligheid natuurlijk belangrijk. Daartoe zijn er speciale veiligheidsteams. Om de samenwerking te testen was er een speciaal trainingsweekend georganiseerd dat werd gehouden in Dalfsen en Ommen in het weekend van 23 april.
Tijdens dit weekend werden alle zaken rond veiligheid, verkeersplannen, portofoontraining, calamiteitenopschaling en aanverwante zaken behandeld.
Zondag middag gingen alle teams naar Ada's Hoeve in Ommen. Hier werden twee scenariotrainingen beoefend om ook daadwerkelijk de proef op de som te nemen hoe de samenwerking verloopt en te leren van de punten die nog niet soepel verlopen.
Dit was de eerste keer dat de veiligheidsteams op deze manier samenwerken in de voorbereiding van een landelijk scouting evenement. Doelstelling is om elkaar te leren kennen en kennis te maken met elkaars werkwijze zodat we tijdens het kamp beter op elkaar zijn ingespeeld.

 

Olde Vechte PICT0174De Stichting Olde Vechte in Ommen organiseert deze zomer een groot internationaal vrijwilligersproject. Een groep van ongeveer 25 jongeren uit heel Europa deed mee. Een aantal van hen zijn op Ada’s Hoeve aan het klussen geslagen. De grote kampvuurkuil werd gerenoveerd, stookplaatsen opgeknapt, toilet gebouw schoongeboend en van braamstruiken ontdaan en op het terrein werd allerlei zaagwerk verricht. De jongeren vonden het heel fijn om concreet en samen in de natuur bezig te zijn.
Olde Vechte - 2010-08-05 11-400px Olde Vechte - 2010-08-05 3-400px Olde Vechte PICT0078


 

opening nieuwbouw 10-4-2010 017-400pxOp zaterdag 10 april waren inwoners van Ommen en omgeving, samen met iedereen die Ada's Hoeve een warm hart toedraagt welkom tijdens de opening van de nieuwbouw. In aanwezigheid van de Burgemeester van Ommen, de dames Van Pallandt en nog veel meer vrienden, relaties en bekenden werd het een groot feest mede door de inzet van velen. Er werd een aantrekkelijk programma geboden in samenwerking met Scouting terrein Eerde, de scouting groepen Van Pallandt en St.Lodewijk.Via een wandelroute over het terrein kwamen de bezoekers o.a. langs een trappersbaan, skiklomplopen, brandmerken, worst roosteren in de kampvuurkuil, blik gooien, een modelzomerkampje, boogschieten en demonstraties living role play door games n stuff.
Bij de entree kon het voorterrein worden bekeken vanuit de boomtoppen, pannenkoeken worden gegeten. Dat alles onder de muziekale klanken van de harmonie uit Raalte.
In de middag kwam Berend Boezelman aan op het terrein en hebben wij hem bedankt voor alle jaren dat hij voor ons vele werkzaamheden verricht op ons terrein. Niet alleen het vangen van mollen, maar zeker ook het aanstampen van de containers. Mede door zijn inbreng hebben we daar veel mee kunnen uitsparen. Geheel verrast was hij dan ook namens ons allen de das van Ada's Hoeve te mogen ontvangen. Letterlijk hebben wij hem de das omgedaan. Dus als het goed is zal hij met de das om over het terrein fietsen.
Berend P1100553's-Avonds voordat de medewerk(st)ers het buffet aanvielen heeft Fedde Boersma (rentmeester Scouting Nederland) namens het Bestuur aan Bas vd Boom en Hans Hogenbirk het waarderingsteken in zilver uitgereikt. Het beheerteam had de aanvraag ingediend om hen te bedanken voor hun inzet en vele werk met betrekking tot het Leaderproject voor ons terrein. Zoals de omschrijving al zegt is hun inzet door ons allen zeer gewaardeerd. Ook zij waren beiden verrast.

Lees artikel uit de Stentor 12-4-2010

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

beeld houtsierkunst-300pxgah-30-8-2010 001-200pxTijdens het seizoen maakten we kennis met Cor Plönes. Cor is beeldhouwer en verveelde zich nogal op een camping in Ommen. Hij vroeg of hij geen blok hout kon krijgen om zijn passie. Dat kon natuurlijk. Het resultaat van zijn arbeid is nu op het terrein te zien.Wil je meer van het werk van Cor zien, kijk dan op www.houtsierkunst.nl Overhandiging van het nieuwe beeld.

 

ist weekend wj 2011-06-mitchel-EijkemansHet IST-weekend als voorbereiding voor de Wereld Jamboree 2011 in Zweden werd in het weekend van 2 oktober op Ada's Hoeve gehouden. Alle bijna 250 deelnemers hebben het ontzettend naar de zin gehad, en zijn van mening dat er een onvergetelijk (in positieve zin) weekend is neergezet.ist weekend wj 2011-01-mitchel-Eijkemans

 

wenskaart1In 2010 bestaat Scouting 100 jaar in Nederland en dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan! Een bijzondere gebeurtenis voor alle leden van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Een gebeurtenis die wij aangrijpen om in 2010 het fundament te leggen voor nóg eens 100 jaar Scouting in Nederland. Het hele jaar vinden door het hele land diverse lokale, regionale en nationale evenementen plaats. Georganiseerd door de vele vrijwillige handen voor alle scouts in Nederland.

Namens alle medewerkers van Gilwell Ada's Hoeve wensen wij kampeerders en bezoekers een heel fijn 2010.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Ommen werd, namens alle Scouting groepen in Ommen een taart aangeboden. Ook Gilwell Ada's Hoeve deed hieraan mee.

 


publicatie-Weest paraat juni 1960 voorblad-kleinOnlangs ontvingen we van een anonieme gever 2 exemplaren van het blad Weest Paraat uit 1960. Weest Paraat was het blad voor de leiding van de Nederlandse Padvinders Vereniging (NPV)
In deze afleveringen twee artikelen waar Gilwell Ada's Hoeve in wordt genoemd.
juni 1960: Woodbadge cursusnovember 1960: Onderhoud op Ada's Hoeve / advertentie voor bezoek Indaba

{phocadownload view=file|id=109|text=Woodbadge cursus (juni 1960)|target=s}
{phocadownload view=file|id=110|text=Onderhoud op Ada's Hoeve / advertentie voor bezoek Indaba|target=s}