De Welpenpoort
Tussen het 2e Leidersveld en Meppel stond (en staat) de welpenpoort. Bij de start van de Gilwell training kwamen de cursisten vanaf Meppel door de poort het veld op. Na de cursus gingen ze als bijna-Gilwelliaan weer het veld af via de poort.
De poort schijnt gemaakt te zijn door leden van de Delftsche Zwervers, maar dat is niet helemaal zeker. De toegangspoort met twee uitgezaagde welpenkoppen (oorspronkelijk uit 1959 en vernieuwd in 2000), is in 2003 omvergereden door een foutje van een trekker-chauffeur (er was net een nieuwe trekker aangeschaft die wat breder was dan de vorige). In 2020 is gestart met de bouw van een nieuwe poort. Met eiken balken uit eigen bos is de poort gereconstrueerd. Het hekwerk van de oude poort kon nog worden gebruikt. De klapdeuren met wolvenkop zijn op 2 september 2023 weer gemonteerd, waarmee het herstel is voltooid.

2023 welpenpoort hersteld  19xx welpenpoort LV2 2

De herstelde poort / De poort in vroeger jaren

In opdracht van @worldscouting hebben verschillende SCENES-terreinen (waaronder Gilwell Ada's Hoeve) voor de @worldscoutjamboree_nl een reel gemaakt over hun terrein en de duurzaame projecten hierop.

Bekijk hier het filmpje (op Instagram)  of hier op Facebook

 

verjaardag 20230709 IMGP5527 foto Timo Klabbers

9 Juli was het 100 jaar geleden dat Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg in Ommen werd geopend. De verjaardag werd op gepaste wijze – met zang, taart en limonade – gevierd in het bijzijn van zo’n 300 scouts die deze week op het terrein kamperen.
Het jubileum was een goede aanleiding om de rijke historie vast te leggen in een jubileumboek. Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan wethouder Alice van den Nieuwboer, aan een vertegenwoordiging van de Vereniging Oud Ommen en aan het Cultuurhistorisch Centrum Ommen.

Naast een historisch overzicht laat het boek zien hoezeer de ontwikkeling van Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve met de tijd is meegegaan dankzij ook de vele vrijwilligers die door de jaren heen hun bijdragen hebben geleverd.
Het boek is HIER te bestellen 

verjaardag 20230709 IMGP7655 foto Timo Klabbersverjaardag 20230709 IMGP7701 foto Timo Klabbers

 

2022 brandstempelHet activiteitenteam werkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Het meeste materiaal is ondertussen gecheckt en ook wordt de website weer up-to-date gemaakt. Er worden een aantal nieuwe activiteiten in de omgeving vermeld. Ook leuk om als kampstaf eens te kijken wat er allemaal te doen is in Ommen en omgeving. En wie weet om zelf ook eens op een rustig moment uit te proberen!
Nieuw dit seizoen is de verhuur van poffertjespannen. De recepten zijn zowel in het Nederlands als in het Duits en Engels beschikbaar, dus ook leuk voor gasten uit het buitenland om kennis te maken met een Hollandse traditie.
Het aantal biertafelsets is uitgebreid, deze kunnen nu ook via de website gereserveerd worden.
Afgelopen zomer waren de pizzaovens favoriet onder de kampeerders, maar door het stookverbod was het helaas vaak niet mogelijk om de pizzaovens te gebruiken. Wouter heeft aangeboden om te kijken of de kleine pizzaoven ook geschikt gemaakt kan worden voor het gebruik met een gasbrander, zodat de oven ook bij een stookverbod verhuurd zou kunnen worden. Mocht dit niet gaan lukken dan overwegen wij een gasgestookte pizzaoven aan te schaffen. Tips hiervoor zijn welkom!
Het brandmerken wordt niet veel gedaan als activiteit. Veel kampstaf vindt dit toch te omslachtig of ze weten niet goed hoe zij deze activiteit aan moeten bieden. Daarom is een elektrische brandstempel met het logo van Ada’s Hoeve aangeschaft. Die kan dan ook gebruikt worden bij de activiteiten voor het 100 jarig jubileum van Ada’s Hoeve.

  

2022-activiteitenboekje.jpgEr is een nieuwe folder gemaakt die (digitaal) gestuurd wordt naar alle groepen die naar Ada’s Hoeve komen en ook bij de receptie hangt. Groepen kunnen voor hun kamp al zien wat er wordt aangeboden en via de website direct reserveren. Vorig jaar is dat de groepen (en ons) goed bevallen daarom gaan wij daar dit jaar mee door.