ghanees bezoek 1Ineens is er een telefoontje met het verzoek of wat mensen van het Partnership program samen met drie Ghanese scouts morgen mogen overnachten in een trekkershut. En of wij dan ook nog tijd hebben om als beheerders hun alles te vertellen over het reilen en zeilen op een labelterrein.

De dag erna zijn Lily, Eric en Jonathan samen met hun Nederlandse begeleiders dan op Ada’s Hoeve. Een dag workshops over wat Nederlandse scouts typisch doen op kamp. Pionieren, want dat kennen ze niet in Ghana. De Ghanezen zijn handig en leren snel. En ze vinden dat pionieren donders leuk. ’s Avonds een typisch scouting maaltijd maken: de hikebom.

De dag erna hebben zij toch nog een paar vragen voor de “Site manager”. Deze twee heren van de Ghana Scout Association en de dame van de Ghana Girl Guides Association zijn bezig om een kampterrein in het oosten van Ghana op te richten en willen graag alles weten over hoe dat moet. Zij willen weten hoe wij dat organiseren met vrijwilligers, hoe wij contacten onderhouden met de lokale overheid, hoe wij sponsoren vinden en nog veel meer. Zij verbazen zich ook over dingen: waarom buiten wij dit terrein niet veel commerciëler uit?

Ook is er verbazing over de binnenkant van onze gebouwen: die vinden ze zo mooi. In Ghana zijn zij gewend dat een trekkershut aan de binnenkant er net zo uitziet aan de buitenkant. Met een verwijzing naar de “zomerse” temperaturen leg ik uit dat wij in Nederland toch wel aan isolatie moeten doen, iets wat in tropisch Ghana niet zo aan de orde zal zijn. Het is gezellig: voor wij het weten zijn wij een paar uur verder.

Ik hoop dat wij ze hebben kunnen helpen met de ervaring die wij op Ada’s Hoeve hebben en wens Lily, Eric en Jonathan alle succes bij het oprichten van hun eigen terrein.