omd-logoTijdens de Open Monumentendag op zaterdag 13 september opent Gilwell Ada’s Hoeve de poorten. U kunt het terrein, gelegen aan de Zwolseweg bezoeken en meedoen aan verschillende activiteiten.

Op het terrein organiseren Gilwell Ada’s Hoeve en Scoutinggroep van Pallandt Ommen een gezamenlijk programma. Er kan worden gekozen uit de volgende activiteiten: een vlot maken, workshop kaart en kompas lezen, een quiz, en op een zitje van pionierhout aan de oever van de Vecht kunnen de deelnemers uit rusten en over het water kijken.

 DSC0066 Medium-472x354Gilwell Ada’s Hoeve werd gebouwd midden 19e eeuw. Waarschijnlijk om als tolhuis te dienen. De boerderij werd in 1911 gekocht door baron R. van Pallandt van Eerde en was toen één van de 23 boerderijen die tot het bezit van het landgoed Eerde behoorden.
In 1913 stelde Philip, de erfgenaam en nieuwe baron Van Pallandt van Eerde, al kampeerplaatsen beschikbaar aan de padvindersbeweging. In het najaar van 1922 werd Gilwell Ada’s hoeve speciaal gereserveerd voor scouting.

De naam Gilwell is ontleend aan het landgoed Gilwell Park in Engeland. Dat was een trainingskamp voor scoutingleiders. Zij konden hier een speciale cursus voor leiders volgen: de Gilwell training. Dat wilde men in Nederland ook. In 1923 bood baron Van Pallandt aan om Ada’s hoeve hiervoor te gebruiken.