Ibn-TED-CamporeeMahama Ibn Halid is 30 jaar oud en komt uit de stad Tamale in Ghana. Toen hij de kans kreeg om deel te nemen aan een uitwisselingsproject tussen Nederland en Ghana pakte hij die met beide handen aan. Hij wilde maar al te graag naar Europa, eigenlijk al van jongs af aan.

Ibn ontmoette vorig jaar twee Nederlandse Scouts –Simone van Eijk en Jorien Homan– in Ghana. In Ghana werden Simone en Jorien door Ibn uitgenodigd. Hij heeft ze zijn thuis laten zien en veel van het land Ghana. Ze hebben Scoutingroepen in de omgeving bezocht en Ibn heeft ze meegenomen naar diverse nationale parken. Ze raakte aan de praat en tijdens deze week kwam Ibn meer te weten over het Partnership Nederland Ghana. Hij vernam ook dat ze op zoek waren naar enthousiaste Ghanese Scouts die in 2014 een aantal weken naar Nederland wilde komen. Uiteraard wilde hij zichzelf graag beschikbaar stellen! En het is gelukt, Ibn mocht dit jaar deelnemen – mede omdat hij al in het bezit was van een paspoort. Helaas kreeg zijn reisgenoot haar papieren op het allerlaatste moment niet rond en is Ibn nu alleen op bezoek in Nederland.

Nu heeft Ibn 62 dagen de tijd, de tijd om Scouting-ervaring op te doen in Nederland en uiteraard zijn ogen uit te kijken. De eerste zes dagen bevallen hem al fantastisch: "Wat een groot vliegveld, wat een aardige mensen én wat is er veel eten!". Ibn heeft voordat hij naar Nederland kwam nooit buiten de grenzen van Ghana gereisd, en dat terwijl hij perfect Engels spreekt. Toevallig had hij vijf jaar geleden al een paspoort aangeschaft, toch al in het hoofd met de droom om eens naar Europa af te reizen. En dat is hem gelukt! Hij wil alles eruit halen wat erin zit, want wie krijgt nou zo'n kans.

In het dagelijks leven is Ibn brandweerman, maar hij is opgeleid voor basisschoolonderwijzer. Een van de dingen die hij in Nederland hoopt te kunnen doen is een kijkje nemen in een Nederlandse brandweerkazerne. Hij wil graag leren hoe men in Nederland branden bestrijdt en welke technieken ze allemaal toepassen. Het is al snel duidelijk dat Ibn veel wil leren tijdens zijn 62-daagse trip in Nederland.

Tijdens de TED Camporee
Van 29 juli t/m 5 augustus vindt de TED Camporee in Ommen plaats, dus Ibn valt met zijn neus in de boter. Hij mag deze dagen gelijk meedraaien op Gilwell Ada's Hoeve. Zo helpt hij de kampstaf met allerlei dagelijkse klussen, bijvoorbeeld op de tractor de watervoorzieningen aanvullen. Hij heeft ook deelgenomen aan een aantal activiteiten, waaronder boogschieten. Inmiddels gaat hem dit aardig af en mag hij zelf instructies geven aan de deelnemende Scouts. Vandaag heeft hij de internationale markt bezocht op het centrale plein, Ibn is duidelijk onder de indruk van de grote hoeveelheid Scouts: "Zo'n grote internationale groep zie je in Ghana niet. In Ghana is Scouting eigenlijk alleen voor kleine kinderen. Meestal komen ze drie keer per week bij elkaar, na schooltijd, op de maandag, woensdag en vrijdag."

Ibn is al vanaf zijn achtste jaar lid van de Ghana Scout Association. Hij vertegenwoordigt de Northern Region van Ghana als secretaris. Dit houdt in dat hij veel communicatietaken moet regelen, zoals Engelse brieven typen, vergaderingen beleggen en notulen schrijven.

We ronden ons gesprek af. Voor Ghanese begrippen is het koud, de mooie zomerdag van gisteren met ruim 28 graden is voor Ibn een doorsnee winteravond. Ghana vs. Nederland is in vele opzichten een wereld van verschil.

Ibn gaat na zijn bezoek aan Gilwell Ada's Hoeve door naar Baarn, waar hij ongetwijfeld weer nieuwe dingen zal leren en zien. Hij hoopt stiekem nog op een Home Hospitality. Het lijkt hem leuk om met een aantal mensen meer van Nederland te kunnen zien. Gelukkig heeft hij nog tot 1 oktober, dan moet hij weer terug naar Ghana.