banners-eurojamOMMEN – 550 scouts uit 8 Europese landen zijn op de Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen voor de Eurojam 2013, een vierjaarlijks Europees kamp, welke is georganiseerd door Federatie Scouting Europa Nederland. Op zondag 4 augustus is de opening van de Eurojam in het bijzijn van Marc-Jan Ahne, burgemeester van Ommen. Aansluitend volgt een programma voor jong en oud waar internationale samenwerkingen, het leren van elkaars gebruiken en cultuur, en vooral ook plezier in centraal staan.

Tijdens de Eurojam zijn er 3 leeftijdsgroepen waarbinnen de verschillende nationaliteiten gemixt deelnemen aan het programma. Er zijn 80 Cubs van 7 tot en met 11 jaar, zo’n 300 Scouts van 12 tot en met 17 jaar, en bijna 200 Rovers van 18 jaar en ouder.

Het thema van de Eurojam is ‘Joris en de Draak’. Op het programma staan veel traditionele scoutingspellen en uitdagingen waarbij het thema voor de rode draad zorgt. Voor de Cubs is er onder meer een spel met drakeneieren en een vossenjacht in Ommen. De Scouts vormen de grootste groep en doen een aantal grote spellen en lopen een tweedaagse hike in de omgeving van Ommen. De Rovers spelen onder meer ‘Hike & Seek’, een variant op een dropping, en ‘Te land, ter zee en in de Vecht’. Op woensdag is er een uitstapje met de trein naar Zwolle voor iedereen. Op vrijdag vindt er een groot riddertoernooi plaats waarbij alle leeftijden en nationaliteiten met elkaar samenwerken, waarna de sluiting van de Eurojam volgt.

De Eurojam wordt elke 4 jaar in een ander land, aangesloten bij de Confédération Européenne de Scoutisme (CES), georganiseerd. Na de laatste Eurojam in België is de keuze gemaakt dat FSE-Nederland voor dit jaar de Eurojam in Nederland organiseert, de laatste keer was deze hier in 1989. “De locatie voor dit jaar was snel gevonden. Gilwell Ada’s Hoeve is een mooi kampterrein en ook Ommen is een zeer gastvrij dorp waar wij zeker weten dat ook onze gasten zich welkom voelen.” aldus Mark Kranendonk, Voorzitter FSE-Nederland.

“Wij zijn ontzettend blij dat er zoveel scouts uit Europa bij elkaar komen in Ommen voor een leuk kamp.”, zegt Marc-Jan Ahne, burgemeester van Ommen. “Al meer dan 90 jaar ontvangen wij scouts in Ommen en het is een eer gastgemeente te zijn voor de Eurojam.”

Naast de Eurojam treffen met name de Rovers en leiders elkaar meerdere malen per jaar op verschillende locaties door Europa. “De Eurojam is elke 4 jaar wel het hoogtepunt voor iedereen, omdat dan zowel jong en oud elkaar ontmoeten.”, aldus Wouter Aarts, President CES. “Zelf ben ik ook van jongs af aan elke keer naar de Eurojam gegaan en heb daar veel van geleerd, maar voornamelijk internationale vrienden voor het leven gemaakt en dat is wat we de kinderen deze Eurojam ook mee willen geven.”

Over Eurojam

De Eurojam is een zomerkamp voor scouts van de CES en vrienden van de CES. Elke 4 jaar wordt de Eurojam in en door een ander CES-land georganiseerd. Er is een programma voor de Cubs, 7 tot en met 11 jaar, voor de Scouts, 12 tot en met 17 jaar, en Rovers, 18 jaar en ouder. De deelnemende scouts kamperen samen en doen mee aan de spellen in gemixte groepen. Elke Eurojam heeft een eigen thema, dit jaar is het thema ‘Joris en de draak’. Dit thema komt terug in de stukken die opgevoerd worden, maar met name in de spellen die er tijdens het programma zijn.

Bron: Dalfsennet.nl

Bekijk hier de foto's!