Onze varkens ( Eefje, Wendy en Saskia) zouden een nieuw winterverblijf krijgen. Na de verplaatsing naar de heuvel bij het Jamboreehuis vanwege het hoge water, hadden de dames ontdekt hoe ze konden ontsnappen. Eén keer moesten we zelfs terughalen uit de kinderboerderij. Ze werden tijdelijk ondergebracht op het grasveldje naast de boerderij. Na 2 dagen was er van dat gras niets meer over.

Achter de schapenschuur is nu een nieuwe afrastering gemaakt. Als dit allemaal goed gaat kunnen ze blijven. Het stuk bos dat nu is afgezet tussen de schapen schuur en het zwervers veld wordt dan hun (winter?)verblijf de komende jaren. Helaas bleken de dames ook hier in staat om hun plek te verlaten. Voor straf dus weer de noodopvang in. En voor ons om iets nieuws te bedenken waardoor ze niet meer ontsnappen.

maart 2024: Helaas moeten we afscheid nemen van onze varkens op Ada’s Hoeve. Het lukt ons niet meer om deze varkens op verantwoorde wijze een goede leefruimte te bieden. 
Sinds het hoge water zijn de varkens geëvacueerd naar hogere grond in de buurt van de boerderij. Hier was een tijdelijk verblijf voor de varkens ingericht met een schrikdraad afrastering. Door de stress kwamen ze er al snel achter dat ze konden ontsnappen tussen het schrikdraad door. Het blijkt dat varkens kunnen wennen aan de schok die schrikdraad geeft en dan weten ze dat ze er gewoon tussendoor kunnen stappen. Om dit weer af te leren is een stuk lastiger.
We hebben geprobeerd de afrastering te verbeteren door betere aarding, meer draden en meer ruimte en meer voedsel te geven. Helaas heeft dit allemaal niet het gewenste effect gehad en daarom staan de varkens al sinds begin januari in de tuin van de boerderij achter hoge schuttingen. 
De biologische slager uit Heino komt de varkens 21 maart ophalen. Deze zal ze voor ons slachten en het vlees verpakken. Dit zullen we t.z.t. te koop aanbieden.

(foto links: In de noodopvang naast de boerderij. Foto rechts: nieuw winterverblijf)

2024 01 05 noodopvang varkens

2024 01 13 varkens verhuisd 01 uitsnede