Als je natuur zoekt dan ben je op Gilwell Ada's Hoeve aan het goede adres. Rondom Ommen liggen veel prachtige bossen en andere natuurgebieden. Ondanks dat er in de zomermaanden veel toeristen op af komen, blijft het er door de enorme oppervlakte lekker rustig.

Varsenerveld en Landgoed Junne

Deze gebieden liggen ten oosten van Ommen, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van de Vecht. Wil je richting Mariƫnberg wandelen of fietsen dan zijn deze gebieden een aanrader. Als je de Vecht oversteekt bij de stuw van Junne, kom je ook door het schilderachtige dorpje Junne.

Boswachterij Ommen en Beerzerveld

Meer naar het zuidoosten vind je uitgestreekte bosgebieden waarin je nog het gevoel kunt krijgen niet meer in de bewoonde wereld te zijn. Dichtbij Ommen vind je de Besthmenerberg met de uitzichttoren (aanrader!) en het prachtig openluchttheater. Oostelijk daarvan bevinden zich stille vennetjes en prachtige zandverstuivingen, waarvan Sahara de grootste is.

Eerde

Eerde is een prachtig gevarieerd landgoed. Het huidige kasteel is gebouwd rond 1715 in opdracht van baron Van Pallandt. Daarvoor stond er al een versterkt huis van waaruit roofridders door de omgeving struinden. Vanaf begin 1913 woonde Philip Van Pallandt in het kasteel. Het was deze man die in 1923 het kamperen op Gilwell Ada's Hoeve (toen ook een deel van het landgoed) mogelijk maakte. In het kasteel en de bijgebouwen is tegenwoordig de 'Internationale School Eerde' gevestigd.

Steile Oever

Naast het kasteelligt het natuurgebied de Steile Oever en het vlakbij gelegen Bezoekerscentrum Ommen. Ook het meer oostelijk gelegen Eerder Achterbroek is het bewandelen waard: een prachtig Saksisch Hoevenlandschap.

Landgoedcentrum Vilsteren

Midden in het centrum van het karakteristieke dorp Vilsteren ligt het landgoedcentrum Vilsteren, gevestigd in Erve Borrink. Het ideale startpunt van een bezoek aan landgoed Vilsteren. Ook is er een landgoedwinkel met streekproducten, wandelroutes, ansichtkaarten e.d. 

Sallandse Heuvelrug

De oorsprong van dit heuvelachtig natuurgebied ligt in de voorlaatste ijstijd. Meer dan 150.000 jaar geleden schoven grote ijsgletsjers vanaf de Noordpool door Europa en duwden daarbij de grond voor zich uit. Zo ontstonden de heuvels die je in dit deel van Nederland vindt. Op de Lemelerberg en Archemerberg zijn veel wandelroutes uitgezet. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Wil je meer informatie over de natuurgebieden, kijk dan eens op de volgende websites: